Accelerator Pedal Issues

Ask and give advice here
Post Reply
User avatar
Cogita
Oil Seal
Posts: 407
Joined: Wed Mar 21, 2012 10:11 pm
What model do you have?: 60 & 63 Ghia
Facebook: https://www.facebook.com/roscoe.jacobs
Location: Cape Town

Accelerator Pedal Issues

Post by Cogita »

Hi Guys

Please help.

I am having issues with my accelerator pedal. The Z/bar attached to the pedal does not engage the accelerator arm properly resulting in poor acceleration.

There is also loads of play in the pedal side to side.

Roscoe
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.


"Its not a car its a Karmann Ghia"

1963 Karmann Ghia - Ongoing restoration project
1960 Karmann Ghia - Long term restoration project

Haans
Clutch
Posts: 648
Joined: Wed Apr 20, 2016 7:10 pm
What model do you have?: 1960 ghia
Location: Nelson Mandela Metro

Re: Accelerator Pedal Issues

Post by Haans »

Strip it out and put it on a table and check it out.
Without seeing,.....me thinks the bushes are worn out. Not much in it besides the rods and bushes. Also check out where the assembly comes out the left side where the accelerator cable hooks up to the rod.......2 bolts into the tunnel through an oval assembly plate.

Don't always know the correct names,..but you should see it

Regards. Haans

User avatar
Batman
Oil Stain
Posts: 144
Joined: Tue Oct 09, 2018 2:03 pm
What model do you have?: 1971 Beetle 1600 TP
Location: Johannesburg

Re: Accelerator Pedal Issues

Post by Batman »

How did you get the assembly out. I have remove all the bolts .... how did you remove the left side where the accelerator cable hooks up to the rod. D

Haans
Clutch
Posts: 648
Joined: Wed Apr 20, 2016 7:10 pm
What model do you have?: 1960 ghia
Location: Nelson Mandela Metro

Re: Accelerator Pedal Issues

Post by Haans »

Batman,...its been a while,........check on right side .....should be bolts as well onto floor.

Remove cables,.... then you need to fettle it out from right side,.....not easy when in the car,.... will look at a spare assembly that I have .....can't think of anything else now
Don't forget the accelerator cable link to come off the shaft from lrft side
Haans

User avatar
Batman
Oil Stain
Posts: 144
Joined: Tue Oct 09, 2018 2:03 pm
What model do you have?: 1971 Beetle 1600 TP
Location: Johannesburg

Re: Accelerator Pedal Issues

Post by Batman »

"Don't forget the accelerator cable link to come off the shaft from lrft side"

I tried getting it off. Maybe I should just use some force

64 Notchback
Crankshaft
Posts: 758
Joined: Wed May 28, 2014 7:18 pm
What model do you have?: T3 DC, RSK 718 proje
Location: JHB South

Re: Accelerator Pedal Issues

Post by 64 Notchback »

Have you removed the small circlip on the L H S and unhooked the clutch cable

User avatar
Batman
Oil Stain
Posts: 144
Joined: Tue Oct 09, 2018 2:03 pm
What model do you have?: 1971 Beetle 1600 TP
Location: Johannesburg

Re: Accelerator Pedal Issues

Post by Batman »

There is no clip ....
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.

64 Notchback
Crankshaft
Posts: 758
Joined: Wed May 28, 2014 7:18 pm
What model do you have?: T3 DC, RSK 718 proje
Location: JHB South

Re: Accelerator Pedal Issues

Post by 64 Notchback »

Ah ok then it may have a slight mushroom head. (PO probably didn't have the circlip so he mushroomed the ends so that it wouldn't work loose)
If so try to file it down and use a centre punch to tap it through

Haans
Clutch
Posts: 648
Joined: Wed Apr 20, 2016 7:10 pm
What model do you have?: 1960 ghia
Location: Nelson Mandela Metro

Re: Accelerator Pedal Issues

Post by Haans »

You know ....here in the eastern cape we love angle grinders ,,😃😂

If the punching or levering with two big screw drivers don't do the trick ...then it's a good time to test your gringing skills !!!!!.....just put a flap disk on and be GENTLE !!

Talk to us !!

Haans

64 Notchback
Crankshaft
Posts: 758
Joined: Wed May 28, 2014 7:18 pm
What model do you have?: T3 DC, RSK 718 proje
Location: JHB South

Re: Accelerator Pedal Issues

Post by 64 Notchback »

Yes the trick is not to use the 115mm one ....
Use the BIG one

Haans
Clutch
Posts: 648
Joined: Wed Apr 20, 2016 7:10 pm
What model do you have?: 1960 ghia
Location: Nelson Mandela Metro

Re: Accelerator Pedal Issues

Post by Haans »

Before you haul out the big boy!!........check thisout first !

Image

Image

Does it reflect what you see?

Post Reply