Beetle engine not starting

Ask and give advice here
Post Reply
JWK444T
Drip
Posts: 4
Joined: Wed May 13, 2020 3:48 pm
What model do you have?: 1973
Location: Marble Hall
Flag: South Africa

Beetle engine not starting

Post by JWK444T » Wed May 13, 2020 4:04 pm

Good day, some advice to a novice please. I have a 1973 1600 twin port beetle. A while back it started acting up like when the fuel filter is dirty, I replaced the fuel filter but it did not correct the problem. It worsened and eventually refused to start. I changed the points and condenser, adjusted the carburetor, reset the timing as shown on google, but still nothing. The engine turns over but will not start, it sounds as if it does not get spark, but I tested and it gets spark up to the spark plugs. I also replaced all four spark plugs. Any advise on what can still be wrong?



User avatar
retrovan
Donor
Donor
Posts: 8031
Joined: Mon Feb 07, 2011 8:51 pm
What model do you have?: 52T1,68FB,72Bay,75FL
Location: Eich! no, in Jefferys Bay
Has thanked: 222 times
Been thanked: 454 times
Flag: Netherlands
Contact:

Re: Beetle engine not starting

Post by retrovan » Wed May 13, 2020 4:44 pm

Get someone to spray Quikstart into the carbs as you crank it over if it starts you have a fuel problem, most probably a dirty fuel filter in line or on the outlet of the tank.

Do not spray too much..

Herman
1952 Split Beetle 1835cc (Azure Blue)
1968 Fastback 2Lt.type4( Red)
1972 Low Light Bay Panel Van 2Lt type 4(White)
1975 Fleetline Panel Van 1914cc (Aqua Blue/White)
2019 MeFusco Beetle Truck

JWK444T
Drip
Posts: 4
Joined: Wed May 13, 2020 3:48 pm
What model do you have?: 1973
Location: Marble Hall
Flag: South Africa

Re: Beetle engine not starting

Post by JWK444T » Wed May 13, 2020 11:33 pm

Sprayed Quickstart, poured some fuel directly into carb, took carb off and cleaned, still no luck. Any chance of it being the regulator?

User avatar
AlanH
Oil Seal
Posts: 490
Joined: Thu Jan 17, 2013 7:20 am
What model do you have?: '70 Westy
Location: Pretoria
Has thanked: 67 times
Been thanked: 52 times
Flag: Germany

Re: Beetle engine not starting

Post by AlanH » Thu May 14, 2020 7:36 am

Has it still got compression on all cylinders?
Could it be that the cam is not turning anymore? This is a question for the vw boffs here.

JWK444T
Drip
Posts: 4
Joined: Wed May 13, 2020 3:48 pm
What model do you have?: 1973
Location: Marble Hall
Flag: South Africa

Re: Beetle engine not starting

Post by JWK444T » Thu May 14, 2020 7:40 am

How do I test that?

User avatar
AlanH
Oil Seal
Posts: 490
Joined: Thu Jan 17, 2013 7:20 am
What model do you have?: '70 Westy
Location: Pretoria
Has thanked: 67 times
Been thanked: 52 times
Flag: Germany

Re: Beetle engine not starting

Post by AlanH » Thu May 14, 2020 8:19 am

You need a compression tester and preferably a helper that could swing the motor while you hold the compression tester.
You obviously need to remove the spark plugs for that.
You should also feel resistance when turning the engine by hand. Leave plugs in and make sure you don't get spark by removing center HT lead.
You can heard when the cylinder has compression but not how much and you probably won't know which one.
You could also remove spark plugs and try plugging hole with your finger lightly while swinging engine. If compression it will lift your finger.

73type2
Crankshaft
Posts: 703
Joined: Fri Apr 21, 2017 11:37 am
What model do you have?: '73 T2 Single Cab
Location: Cape Town
Has thanked: 88 times
Been thanked: 61 times
Flag: France

Re: Beetle engine not starting

Post by 73type2 » Thu May 14, 2020 8:44 am

Before doing the compression test, check the basics. If you have spark and fuel, the car should start. Do the basic things first.
Check whether your valve clearances are within spec. 0.006" for your engine. Statically time your distributor as a rough starting point. Fill your carb float bowl with fuel. Even though compression might be low the car should still start or make an attempt.

User avatar
John Alves
Crankshaft
Posts: 764
Joined: Thu Jan 31, 2008 1:06 pm
What model do you have?: 58Ghia 68bug68buggy
Location: Cape Town
Has thanked: 2 times
Been thanked: 42 times
Flag: South Africa

Re: Beetle engine not starting

Post by John Alves » Thu May 14, 2020 11:42 am

JWK444T wrote:
Wed May 13, 2020 4:04 pm
A while back it started acting up like when the fuel filter is dirty, I replaced the fuel filter but it did not correct the problem. It worsened and eventually refused to start.
A little more detail here would also help the gurus. Was anything done to the motor before this started happening, any out of the ordinary noises
was it only starting problems or also during running? etc. etc.
No sense being pessimistic. It wouldn't work anyway.

1958 1600 TP Karmann Ghia
1968 1600 TP Beamish buggy
1968 1500 SP Beetle

JWK444T
Drip
Posts: 4
Joined: Wed May 13, 2020 3:48 pm
What model do you have?: 1973
Location: Marble Hall
Flag: South Africa

Re: Beetle engine not starting

Post by JWK444T » Thu May 14, 2020 12:01 pm

Nothing was done to the motor before this happened. Last service was done last year June and since then it ran fine. Then all of a sudden it started jerking and shuddering while driving. It would start up, but would start to jerk as if starved of fuel once the revs pick up. No strange noises or anything else out of the ordinary.

User avatar
retrovan
Donor
Donor
Posts: 8031
Joined: Mon Feb 07, 2011 8:51 pm
What model do you have?: 52T1,68FB,72Bay,75FL
Location: Eich! no, in Jefferys Bay
Has thanked: 222 times
Been thanked: 454 times
Flag: Netherlands
Contact:

Re: Beetle engine not starting

Post by retrovan » Thu May 14, 2020 12:28 pm

Did you take out the fuel outlet in your tank.......

There is a filter in there, did you clean it...

Did you blow out the fuel pipe between the tank and the engine ...

you see if you have an earth strap between engine and gearbox, is it making good contact...

Did you take out the plugs after trying to start and are they wet or dry.....

If they wet, no spark...

If they dry, no fuel.

Is your battery fully charged ... if not charge it 1st....

Did you try to push start it, if it starts, its your battery connection and /or your battery and/ or your earth strap and /or your ignicion switch /steering lock

Good luck

Herman
1952 Split Beetle 1835cc (Azure Blue)
1968 Fastback 2Lt.type4( Red)
1972 Low Light Bay Panel Van 2Lt type 4(White)
1975 Fleetline Panel Van 1914cc (Aqua Blue/White)
2019 MeFusco Beetle Truck

User avatar
Eugene
Exhaust Pipe
Posts: 1728
Joined: Mon Jan 22, 2007 9:30 am
What model do you have?: 2 many 2 mention :-)
Location: Brackenfell
Has thanked: 51 times
Been thanked: 58 times
Flag: South Africa

Re: Beetle engine not starting

Post by Eugene » Thu May 14, 2020 12:58 pm

JWK444T wrote:
Thu May 14, 2020 12:01 pm
... all of a sudden it started jerking and shuddering while driving. It would start up, but would start to jerk as if starved of fuel once the revs pick up.
I had this once and it turned out to be the coil.
You can never have enough Garages :-(

Post Reply